Dubbel beskattning av pensionen trotts nordiskt avtal

Publicerat 8 september, 2013

På den svenska tidningen Expressens webbupplaga finns en debattartikel skriven av tre parlamentariker i nordiska rådet. De skriver att pensionärer felinformeras då det gäller det nordiska skatteavtalet som varit i kraft från 2009 och innebär att pension som lyfts i ett annat nordiskt land inte ska kunna dubbelbeskattas.

Expressen: Nordiska pensionärer behandlas skandalöst

I Sverige har det kommit fram att en del pensionärer som bor i ett nordiskt land men får pension från ett annat nordiskt land trotts ändringar i det nordiska skatteavtalet dubbelbeskattas. Problemet framstår ligga i okunskap om ändringarna som trädde i kraft 2009 hos enskilda tjänstemän.

Nordisk e Tax: Bor du i Sverige och får beskattning från ett annat nordiskt land?

Från svenska regeringens sida hänvisar man till skatteverket och att bara några få kommit med återkrav. Regeringen talar om sex personer, dock så räknar Nordiska rådet på att cirka 600 personer drabbats.

Det är bra att man börjat få bukt på dubbel beskattning i Norden, men man kan ställa sig frågande mot regeringens(i det här fallet Sveriges) ovilja att lösa problemen som här har uppstått. Nu är visserligen regeringens reaktion återgett genom en kritisk artikel, men man kan ändå tolka det som att regeringen ändå inte tänker göra något åt att skatteverket inte följer regelverket. Man kan också fråga sig hur bra koll myndigheter har på nordiska överenskommelser. Personliga erfarenheter är inga bevis, men jag som skriver har själv stött på flera nordiska tjänstemän som inte känner till den nordiska passkonventionen eller konventionen om social trygghet. Där till så rapporterades det i media att Danmark utvisade nordbor som lyft socialbidrag i strid med konventionen om social bistånd och sociala tjänster.

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera inlägget ovan med andra nordbor eller länka till ytterligare information om temat som du anser vara relevant med tanke på att föra diskussionen framåt. Eller länka detta Yggdrasilinlägg på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

  • Facebook