Finländsk kolumnist förespråkar nordiskt samarbete i Arktis

Publicerat 31 augusti, 2012

31 augusti                                  svenska/Finland                       Hufvudstadsbladet

Det Arktiska rådet, Nato, samt diverse stormakter med olika intressen vill alla vara med och säga till om hur kommande fartygsleder och naturresurser skall användas då när isen smälter.  Ledarskribent Yrsa Grüne efterlyser nordiskt samarbete för samtliga nordiska länder som en väg framåt för utrikespolitiken i Arktis.

Vår referensram bör vara Norden

Finland vill stärka Arktiska rådet. Det är välkommet.

I den strategi som regeringen godkände i somras föreslås att Arktiska rådet ska förstärkas. Finland vill göra det genom att se över rådets mandat och inrätta ett permanent sekretariat. (Fram till 2013 står Norge värd för sekretariatet, men annars är det landet som innehar det roterande ordförandeskapet som har värdskapet).

Om Arktiska rådet i framtiden ska kunna hävda sin roll som centralt forum för arktiska frågor, måste dess politiska roll stärkas. Klimat- och miljöfrågor samt befolkningen i Arktis som nu ingår i mandatet är viktiga. Men då isen smälter och gas- och oljeresurser av stora mått blir åtkomliga samt fartygsleder, som förkortar transporttiden avsevärt öppnas, kan en ökad betoning på ekonomiska faktorer – och säkerhetsfrågor i vid bemärkelse – inte undvikas.

Läs mer på HBL.fi

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera innehållet i denna artikel med andra yggdrasilanvändare.  Eller länka denna artikel på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

Välkommen att diskutera på Yggdrasil rf:s facebooksida.

  • Facebook