President Niinistö efterlyser mera nordensamarbete inom bl.a. ekonomi och försvarspolitik- vem skall genomföra detta?

Publicerat 12 april, 2012

12 april 2012                            svenska/Sverige                             Dagens Nyheter

Dagens Nyheter raporterar om hur Saul Niinistö månaden efter sin installation som Finlands nya president efterlyser mera nordiskt samarbete. President Niinistö vision är bl.a. att varumärket Norden skall förknippas med hög kvalitet. President Niinistö vill även ha mera nordiskt försvarssamarbete. Men exakt hur samarbetet skall förstärkas vill han överlåta till enligt honom klokare personer.

President Niinistö har kan som erfaren politiker känna att folkopinionen vill ha mera nordiskt samarbete och är beredd att understöda detta. Vem/vilka skall genomföra detta samarbete?

Niinistö vill ha mer Nordensamarbete 

Norden är ett starkt varumärke ute i världen som vi borde kunna dra nytta av, säger Finlands nye president Sauli Niinistö i en intervju med TT. På tisdag kommer han till Sverige på sitt första statsbesök.

Hans vision är att Norden, precis som Schweiz och Japan, ska förknippas med hög kvalitet och bli ett starkt varumärke. Men exakt hur samarbetet ska förstärkas överlåter han åt ”klokare personer” att tänka ut.

Niinistö hoppas på nordiskt stöd för Finlands ambition att bli medlem av FN:s säkerhetsråd. Det skulle ge möjlighet att lyfta fram nordiska traditioner som arbete för fred och jämställdhet.

Även inom säkerhets- och försvarspolitiken förordar Niinistö ökat nordiskt samarbete, då Europa ska forma en gemensam försvarspolitik. Ett medlemskap i militäralliansen Nato är enligt Niinistö inte aktuellt. Samarbetet ska fortsätta som nu inom ramen för partnerskapet.

Läs hela artikeln på dn.se

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera innehållet i denna artikel med andra yggdrasilanvändare.  Eller länka denna artikel på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

Välkommen att diskutera på Yggdrasil rf:s facebooksida.

  • Facebook