Ministerådsbeslut om fördjupat nordiskt försvarssamarbete

Publicerat 6 november, 2009

6 November 2009                 Sverige/Svenska                             Public service

Sveriges radio rapporterar om hur gemensamma inköp och utveckling av försvarsmaterial, gemensamma övningar och gemensam utbildning, kunde enligt de nordiska försvarsministrarna göra försvar både effektivare och billigare.  Artikeln lyfter fram möjligheter och hinder samt bifogat finns en intervju med Sveriges försvarsminister. Förslagen rörande nordiskt försvarssamarbete pendlar mellan begränsade gemensamma internationella fredsbevarande insatser och en försvarsunion.  Säkert är i varje fall att högteknologisk försvarsmaterial blir dyrare varje år och därmed ökar intensiven för resurssparande samarbete.

Nordiskt försvarssamarbete fördjupas

I dag samarbetar de nordiska ländernas försvar i tre olika organisationer. De slås nu samman i en som ska heta Nordefco, Nordic Defence Cooperation.

Samarbetet ska ske på flera olika plan. Gemensamma inköp och gemensam utveckling av försvarsmateriel, gemensamma övningar och gemensam utbildning är några av de åtgärder som står på programmet.

Dessutom ska man förbättra möjligheterna att operera tillsammans i internationella insatser. Det här ökar försvarsmakternas effektivitet, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

– Det finns sådan rationalitet i det nordiska samarbetet. Vi ligger nära varandra, vi delar värderingar och vi gör också gemensamma internationella insatser.

– Det är en rationalitet som bidrar till att bygga säkerheten i vårt närområde, och det sänker också kostnader så att våra försvarsbudgetar räcker längre och ger högre effekt.

Tidigare i år föreslog den norske diplomaten och politikern Torvald Stoltenberg, på uppdrag av de nordiska utrikesministrarna, tätare försvarssamarbete som skulle kunna utmynna i en gemensam säkerhetspolitisk union. Så långt går inte det nya beslutet om samarbete.

Det torde inte ens vara möjligt just nu, bland annat eftersom Norge, Danmark och Island är med i Nato, men inte Sverige och Finland.

Läs hela artikeln här.

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera innehållet i denna artikel med andra yggdrasilanvändare.  Eller länka denna artikel på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

Välkommen att diskutera på Yggdrasil rf:s facebooksida.

  • Facebook