Västnordiska universitet utbildar tillsammans framtidens arktisexperter
Publicerat 23 april, 2016
Den arktiska regionens ekonomiska och politiska betydelse ökar. Mycket tyder på att många av framtidens politiska och ekonomiska frågor kommer att beröra Arktis på ett eller annat sätt. Det har gjort att det uppstått ett behov av människor med kunskaper om Arktis.
Sedan hösten 2015 har fem universitet i Västnorden samarbetat för att skapa ett internationellt och ämnesöverskridande master-program. Syftet är att utbilda experter med sakkunskap om den växande ekonomiskt och politiskt viktiga regionen Nora som utgörs av Norges kustland, Grönland, Färöarna och Island.
Samarbetet som pågått sedan hösten 2015 är mellan de isländska universiteten Háskóli Íslands, Háskólin á Akureyri, det grönländska universitetet Ilisimatusarfik, det norska universitetet Nord-universitetet och det färöiska universitet Fróðskaparsetur Føroya. Tanken är att studenterna ska lära sig om hot mot urbefolkningen i regionen, vilka problem så kallade mikro-ekonomier tampas med och kulturella spörsmål, samtidigt som studenten ges möjlighet att att skapa ett kontaktnätverk inom regionen.
Förutom studerande från regionen är universiteten högst intresserade att få studerande från hela Norden och även internationella studerande. Studenten kommer att vara inskriven vid något av de deltagande universiteten som också är specialiserad på ett visst område som exempelvis kan handla om juridik, samhälle eller statsvetenskap.
För den intresserade är det här ett ypperligt tillfälle att lära känna regionen både genom studier och genom att själv besöka olika områden i Arktis. 40 till 70 högskolepoäng(ECTS) är tillägnade studier vid de andra partneruniversiteten. Den sista ansökningsdagen är 1.5.2015
Stater, företag och medborgarorganisationer tävlar som bäst om inflytande i Arktis. För den som har kunskaper om regionen finns det goda möjligheter att göra karriär och få jobba med frågor som man anser vara viktiga med tanke på regionens framtida möjligheter och utmaningar.
Markus Söderman
markus.soderman@yggdrasil.fi