Den norska arbetsmarknaden lockar allt fler finländare

Publicerat 8 januari, 2014

Tromsø Foto: Annika Blomster / www.barentsinfo.org

Den norska arbetsmarknaden lockar allt fler finländare till Norge, då man i Norge har brist på bland annat ingenjörer uppger Helsingin sanomat.

Den norska ekonomin har varit stark länge och det har resulterat i arbetskraftsbrist i Norge, vilket har resulterat i att många svenska ungdomar flyttat till Norge för att  arbeta. Nu har trenden börjat sprida sig ännu längre österut och i ett likt Sverige ungdomsarbetslöshetsdrabbat Finland har allt fler börjat blicka mot Norge för en arbetsplats och framtida karriär.

Enligt Helsingin sanomats artikel är det inte bara arbetskraftsbristen som gör att människor överväger flytta till Norge, men också att de finska lönerna har svårt att konkurrera med de norska högre lönerna.

– Finlands unga arbetslösa torde vara intresserade av lönenivån i Norge. I fall du har ett yrke eller en examen är en lön på 3 500 euro inte omöjlig för någon, uppger Jukka Olli för Helsingin Sanomat.

Andra studerande uppger för Helsingin sanomat att de ämnar söka arbete i Norge direkt de är färdiga med sin tekniska utbildning.

En viss problematik har dock funnits vad gäller språket och man tror att många företag har undvikit investera på den norska marknaden på grund av att företagen inte kunnat kommunicera tillräckligt bra på svenska. Dock så uppger Martti Hahl från Barents Center Finland för Helsingin sanomat att attityden verkar ha ändrats, från att nästan inga finska företag ville investera för två år sedan till att nästan 300 företag visat intresse för nord-Norge det senaste året.

Läs mer:
Helsingin sanomats artikel(på finska)
Svenska YLE

Av: Markus Söderman
markus.soderman(a)yggdrasil.fi

Diskussion

  • Facebook