Nordens hälsosamarbete kan komma att stärkas

Publicerat 4 september, 2013

År 2009 publicerades den så kallade Stoltenberg-rapporten som skrivits av Norges tidigare utrikes och försvarsminister Thorvald Stoltenberg. I rapporten lades 13 olika förslag fram för Nordens framtida säkerhets- och utrikespolitik fram, vilket har präglat de nordiska samarbetet allt sedan dess. Nu är en ny liknande rapport på väg, fast nu kommer det att handla om hälsofrågor.

Norden. org, det nordiska samarbetets officiella webbplats, rapporterar att Bo Könberg är den som kommer att axla ansvaret för rapportens framställande. Könberg är en mångårig riksdagsledamot i Sverige som sitter invald på Folkpartiets listor. Könberg uppges vara en erfaren rapportskrivare som har erfarenhet som socialförsäkringsminister.

Norden.org: Bo Könberg ska utreda hälsosamarbetet i Norden

Målet för rapporten är att likt Stoltenbergrapporten ta fram några konkreta förslag där de nordiska länderna kan samarbeta för att främja hälsovården i Norden och på så sätt vara nödvändig för den nordiska befolkningen. Rapporten ska vara färdig till juni 2014, då den ska presenteras för de nordiska social- och hälsovårdsministrarna.

Om rapporten blir en likadan framgång som Stoltenbergrapporten återstår att se, men mer samarbete inom hälsovården behövs. Finländska rundradiobolaget YLE rapporterade tidigare i somras om en patient som blev tillsagd att hon hade en obotlig magcancer som inom två år skulle ta hennes liv. Dock så fick hon behandling för cancertypen i Sverige på Uppsala akademiska sjukhus och kunde på så sätt bli av med cancern. Då kirurgen vid Helsingfors centralsjukhus(HUCS) ansåg att vården i Sverige var experimentell så vägrade denna skicka en remiss så patienten fick bekosta behandlingen själv. Lyckligtvis fick hon pengarna tillbaka  efter en rättstvist mot HUCS.

Svenska YLE: Dödsdömd av HUCS – Botad i Sverige

I fallet ovan finns två saker som skulle kunna förbättras på nordisk nivå. Större forskningsutbyte de nordiska länderna emellan och att vidtagna behandlingsmetoder i ett nordiskt land ska inte kunna avvisas som experimentella i ett annat nordiskt land. Vad som kommer i rapporten återstår att se, men vad tycker du är trängande hälsofrågor som bör tas upp inom det nordiska samarbetet?

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera inlägget ovan med andra nordbor eller länka till ytterligare information om temat som du anser vara relevant med tanke på att föra diskussionen framåt. Eller länka detta yggdrasilinlägg på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

  • Facebook