Nordisk kultur på väg att stärkas?

Publicerat 11 september, 2013

Nordlys

Statyetten Nordlys Bildkälla NN – Norden.org

Den nordiska kultursfären ser ut att stärkas inom den närmaste framtiden. Det syns i både att nordiska rådets kultur-priser kommer att få en egen gala som kommer att direktsändas i hela Norden och att det danska rundradiobolaget Dansk radio(DR) köpt in sändningsrättigheter för Nordens största talkshow Skavlan.

Nordiska rådet har varje år delat ut priser i olika kategorier. Bland annat till författare musiker och filmer. Nytt för i år är dock att det kommer att anordnas en riktig galakväll som kommer att visas på TV-kanaler i hela Norden. Under året har man också haft en designtävling för att ta fram en statyett som tilldelas de olika vinnarna och till segrare utsågs statyetten Norrsken(Nordlys).

Politiken: Nu skal danskerne møde Nordens største studievært

Tidningen(avisen) Politiken rapporterar att Dansk radio(DR) har köpt in sändningsrättigheterna för nordens största talkshow Skavlan. Skavlan som har cirka 3 miljoner tittare varje vecka har hittills visats i Norge, Sverige och Finland, men kommer alltså nu att bli tillgänglig för de danska tittarna.

Skavlan uppger för Politiken att han inte kommer att prata ”blandspråk” med de danska gästerna, vilket han gör nu med de svenska gästerna. Där till så säger han att de danska gästerna också ska vara fortsatt intressanta för den svenska och norska befolkningen, men uppger att det inte torde vara några problem att finna intressanta gäster från Danmark då det finns många internationellt kända danskar.

Nordiska rådets priser kommer antagligen att få mer uppmärksamhet från och med i år och där med torde också det nordiska samarbetet i helhet få mer positiv reklam. Man kan fråga sig om det här skulle ha kunnat vara möjligt för tio år sedan då det nordiska samarbetet låg i skymundan och att då det här är en produkt av det uppsving det nordiska samarbetet fått de senaste fyra-fem åren. I vilket fall så kan man hoppas att det här leder till att man kan producera ännu mer och bättre kultur då nordiska filmer, musik och litteratur kommer att få mer publicitet Norden över.

fredrik skavlan

Fredrik Skavlan Bildkälla NN – Norden.org

Vad gäller Skavlan kan det vara så att programmet skulle börja köpas in i vilket fall, då programmet lyckats dra till sig välkända gäster, inte bara från Norden men också internationellt kända gäster som Rihana och Bill Clinton.  Tråkigt är dock att Skavlan inte textas till finska i Finland då programmet sänds genom kanalen SVT world som från och med i år syns på en av det finska rundradiobolaget YLEs kanaler då kanalen inte visar några egna program. Det kan göra så att tröskeln för en finskspråkig att kolla på programmet kan vara rätt hög. Dock så ger det fina möjligheter för finskspråkiga att öva sin förståelse i både svenska, norska och danska på en och samma gång.

 

Diskussion

  • Facebook