Norges försvar riskerar gå under p.g.a. skyhöga kostnader – ledarskap saknas för nordiskt samarbete i försvarsfrågor

Publicerat 29 augusti, 2013

Den kommande norska försvarsminister efter stortingsvalet måste ha en strategi för att tackla skyhöga försvarskostnader enligt försvarsanalytiker i Aftenposten. Nordiskt samarbete förespråkas som vägen framåt för en rimlig försvarsbudget.

Försvarsanalytikern John Berg redogör på opinionsplats i Aftenposten för hur norska försvaret snart står inför konkurslika förhållanden ifall man inte snabbt tar fram en handlingskraftig plan för att tå bukt med skyhöga materialkostnader. Som det mest akuta exemplet på detta visar Berg på hur Norge snart kan bli det land i världen brukar största delen av sin försvarsbudget på extremt högteknologiskt kampflyg. En flygtimme med amerikanska F35 kostar 32000 dollar medan svenska Jas Gripen kostar 4700 per timme. Berg lyfter fram nordiskt samarbete vid anskaffningar av försvarsmaterial som en väg framåt. Men han pekar även på tidigare misslyckanden i försök till gemensamma anskaffningar samt bristen på ledarskap.

Läs hela debattkolumnnen på Aftenposten här.

Yggdrasilredaktionen har tidigare uppmärksammat kolumnister, folkopinionen, överbefälhavare, politiker,  det nuvarande läget för Sveriges försvar , samt Finlands kommande vägval i säkerhetspolitiken, som har visat på att efterfrågan på nordiskt försvarssamarbete är stort och ökar som bäst. Men tillsvidare saknas ledarskap som skulle föra denna fråga framåt.   Kostnaderna kommer att fortsätta stiga och det säkerhetpolitiska läget i världen runt omkring Norden kommer att fortsätta utvecklas oavsett man väljer att skynda långsamt. Hur går Norden framåt och vem/vilka skall vara vägvisare?

 

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera inlägget ovan med andra nordbor eller länka till ytterligare information om temat som du anser vara relevant med tanke på att föra diskussionen framåt. Eller länka detta yggdrasilinlägg på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

  • Facebook