Nordiska rådet kritiserade öppet lagen om rysk homoproganda vid parlamentariska Östersjökonferensen BSPC

Publicerat 27 augusti, 2013

Nordiska parlamentsledamöter lyfte fram kritiken inför samlade Östersjöparlamentariker där var även ryska ledamöter var närvarande. Den kontroversiella lagen kan sätta stop för ökat samarbete i Östersjöregionen.

Enligt nyhetsrapporteringen på norden.org är kärnan i kritiken att den ryska lagen strider mot nordiska grundvärderingar om demokrati, jämställdhet och yttrandefrihet och att lagen legitimerar diskriminering och hets mot hbt-personer.

Flera parlamentariker förespråkar att Nordiska rådet skall fortsätta att lyfta fram kritiken vid alla tillfällen som ges tills man ser en ändring. Men på samma gång varnar Nordiska rådets Nordvästrysslandsrapportör Karin Åström för alltför skarp kritik kan stänga dörrar.

”det är viktigt att hålla en balans i debatten så att dörrar inte stängs för oss – fortsatt dialog är en förutsättning för att kunna påverka”

Läs mera om protesterna på norden.org.

Dörrarna mellan Nordiska rådet och Ryssland stängdes bokstavligen för en tid tidigare i år vid en uppmärksammad rysk inspektion av Nordiska rådets informationskontor i Kaliningrad. Denna inspektion motiverades och genomfördes med stöd av en annan, också ur demokratiskt synvinkel kontroversiell, rysk lag om att NGO:s måste registrerar sig som ”utländska agenter”.

Lika rättigheter för hbt-personer inom allt flera områden verkar vara en aktuell nordisk fråga just nu.  I Finland har medborgarinitiativet Thadon 2013 (Ja2013) för jämlik äktenskapslagstiftning samlat över 150.000 namnunderskrifter. Finlands kulturminister Paavo Arhinmäki (V) viftade nyligen med regnbågsflagga under VM i Moskva i protest mot rysk lagstiftning. Protesten och dess eventuella inverkan på förhållandet till Ryssland har diskuterats i Finland.  Därtill kunde man nämna att Norden även står inför en intern lägesuppdatering i jämlikhet i och med NIKK:s (Nordisk Information om kunskap om kön) nyligen utkomna samlande studie som analyserar åldrande lhbtq-personers situation i Norden.

Med tanke på läget verkar det som det blir allt mera aktuellt för Nordiska rådet och ministerrådet att hitta en lämplig linje för hur man skall förhålla sig till ryska myndigheter i denna fråga. Kanske det finns synpunktet och idéer bland de nordiska medborgarna för hur denna linje bör se ut?

 

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera inlägget ovan med andra nordbor eller länka till ytterligare information om temat som du anser vara relevant med tanke på att föra diskussionen framåt. Eller länka detta yggdrasilinlägg på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

  • Facebook