Vart leder svensk utrikes- och säkerhetspolitik?

Publicerat 1 juli, 2013

Det senaste halvåret har försvarsdebatten gått het efter att man från den högsta militära ledningen i Sverige konstaterade att Sveriges försvar enbart skulle kunna stå ut en vecka, om ett riktat anfall skulle ske mot landet från en stormakt. Konstaterandet skapade oro, inte bara bland den svenska befolkningen, men också internationellt.

Läs: ÖB står fast vid uttalande om enveckasförsvar

Det fristående Royal United Services Institute (RUSI) uppger för Svenska dagbladet(SvD) att de under två månader har analyserat det svenska försvaret och nu ställer man sig skeptiskt till att Sverige ska kunna klara av att upprätthålla ett trovärdigt försvar alls i framtiden.

” Det senaste halvårets försvarsdebatt i Sverige har blivit en liten väckarklocka. Hade Sverige varit ett Natoland hade alarmet ljudit ännu högre. Hittills har Sverige klarat av sina militära åtaganden, men frågan i Storbritannien är om det blir så också i framtiden.” – Matthew Willis

Enligt SvD:s artikel framgår det att man från brittiskt håll befarar att andra små länder tar efter Sverige och på så sätt skapar stora i praktiskt tagit försvarslösa områden. Tidigare har Polen, Estland och Finland kritiserat svensk försvarspolitik, men enligt SvD så är det nytt att även Storbritannien är oroad över varthän svensk försvarspolitik leder.

Läs: Brittisk oro över svenskt försvar

I historien har små länder ofta blivit slagfällt eller använts i stormakternas spel och nu kan man undra om Sveriges politik skulle riskera att hamna i samma situation som många små länder hamnade i under andra världskriget. Innan krigsutbrottet var Sveriges som många andra små länders försvarsmakter körda i botten då man var övertygad att ett nytt krig inte skulle vara möjlig efter första världskrigets fasor. Resultatet blev att många länder erövrades på bara några dagar.

I ljuset av andra världskriget kan man resonera så att det är det här som britterna är rädda för, att i en framtida konflikt så tar en annan stormakt med lätthet över det knappt försvarade Sverige och sätter NATO i ett svårt taktiskt läge. Kampen om naturtillgångarna i norr då isarna smälter har redan börjat. I den kampen finns redan många NATO-länder inblandade, samt att Ryssland har ambitioner att kunna lägga beslag på markområden där. För NATO som helhet är Norden säkerhetspolitiskt viktigt och där med är det kanske inte så konstigt om försvarets nedgång i Sverige oroar NATO-landet Storbritannien. Fast frågan är: Vad finns det för lösningar?

Yggdrasil skrev tidigare att Sveriges överbefälhavare har ambitioner att stärka det nordiska försvarssamarbetet, men att han  efterlyser de rätta politiska verktygen. Problemet i dagens läge är alltså att för det nordiska försvarssamarbetet så finns det inga bindande avtal om vad som sker om ett nordiskt land blir angripet av en yttre fiende. De nordiska förband som satts upp och ämnas sättas upp kan inte heller snabbt och effektivt sättas in utan bred nordisk konsensus mitt i ett krisläge.

Läs: Sveriges överbefälhavare: Förutsättningar finns, de politiska besluten behövs.

Faktum är dock att försvarsdebatten i Sverige är stadigt het, även efter ett halvår av debatterade. I undersökningar så har det visat sig att det nordiska samarbetet har folkligt stöd, samtidigt som man på militärt håll i de nordiska länderna ställt sig positiv till samarbetet.

Läs: Enestam vill se försvarsallians med Sverige

Man kan dock fråga sig. Var är den breda politiska debatten? Kommer historien att upprepa sig med en massa grandiosa planer inom Norden men som inte leder någon vart? Är man rädd för att på riktigt ta de politiska besluten för att de nordiska länderna ska röra sig mot en allians?

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera frågeställningarna ovan med andra nordbor eller länka till ytterligare information om temat som du anser vara relevant och/eller spinn vidare med nya frågeställningar i samma tema som du anser vara viktiga med tanke på att föra diskussionen framåt. Eller länka detta yggdrasilinlägg på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

  • Facebook