Bloggen Cornucopia?: 75% av nordiskt stridsflyg övar samtidigt som ryska Zapad 2013

Publicerat 30 maj, 2013

Enligt den svenske författaren och bloggaren Lars Wilderäng kommer svenskt, norskt och finskt flygvapen att hålla en stor stridsflygsövning i september som inte saknar dramatiska eller säkerhetspolitiska  aspekter. Från bloggen Cornucopia?:

Sverige, Norge och Finland håller även en av de största europeiska stridsflygövningarna på många år samma vecka, med 150 stridsflygplan i luften.

Under en vecka i september övar alltså Ryssland och Vitryssland fullt krig mot NATO, antagligen inklusive simulerade kärnvapenanfall mot Polen. Samtidigt håller NATO och Sverige flott- och markstridsövningen Northern Coasts med 25 flygplan, 40 fartyg och 500 markstridssoldater. Men mest spektakulär är övningen Arctic Challenge 2013 där ca 75% av norsk, svenskt och finsk stridsflyg deltar i form av 150 stridsflygplan.

 

Wilderäng, som bygger sin analys på pålitliga källor, ser det som mycket positivt att Sverige, Norge och Finland genomför Arctic Challenge 2013 under Zapad 2013 eftersom det enligt honom sänder ”helt rätt signaler”. Wilderäng analyserar tämligen ofta den militärä och säkerhetspolitiska situationen i Norden och framförallt Sverige så för den som är intresserad av vad som händer militärt i Norden från ett polemiskt svenskt perspektiv kan bloggen Cornucopia? rekommenderas.

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera frågeställningarna ovan med andra nordbor eller länka till ytterligare information om temat som du anser vara relevant och/eller spinn vidare med nya frågeställningar i samma tema som du anser vara viktiga med tanke på att föra diskussionen framåt. Eller länka detta Yggdrasilinlägg på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

Välkommen att diskutera på Yggdrasil rf:s facebooksida.

  • Facebook