Tre finländska debattinlägg för gemensam nordisk övervakning av Islands luftrum

Publicerat 16 november, 2012

Finlands f.d. försvarsminister Stefan Wallin argumenterar för gemensam nordisk övervakning av Islands luftrum i debattartikeln ’Ett renodlat nordiskt samarbetskoncept’ . Wallin menar att ett finländskt nej skulle undergräva det nordiska försvarssamarbetet som många talat sig varma för:

Ett nej skulle urholka många av de festtal som redan hållits om fördjupat nordiskt samarbete inom försvarsområdet.

Wallin får eldunderstöd både av Pohjola-Nordens generalsekreterare Henrik Wilén och Hbl:s ledarskribent Yrsa Grüne.

Norden bör ses som en utvidgad hemmaplan i största allmänhet. Det gäller också försvaret även om samarbetet med övriga nordiska länder närmast ska ses som ett komplement till det nationella försvaret. Finland ska agera aktivt så att vi framstår som en attraktiv samarbetspartner som, när eller om det behövs, är värd att hjälpa. Nu är det Finlands tur att visa att Island är värt att hjälpa.

Henrik Wilén: ’Större hemmaplan

Finländska politiker brukar säga att Finland inte vill hoppa på ett tåg – Nato – som befinner sig i rullning. Men det går inte att styra när man inte ens står på perrongen utan bara ser tåget rusa förbi. Det nordiska samarbetet är en annan sak. Där sitter Finland redan på tåget. Och det är ingen orsak att stiga av.

Yrsa Grüne: ’Finlands ensamtango med Nato’

Yggdrasil hoppas att den gemensamma nordisk övervakning av Islands luftrum kan bli första steget till ett mer fördjupat nordiskt försvarssamarbete, men förhåller sig skeptiskt till ett nordiskt försvarssamarbete inom Natos hägn. Idealet vore att Norden kan försvara sig självt utan behöva förlita sig på yttre makter.

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera innehållet i denna artikel med andra yggdrasilanvändare.  Eller länka denna artikel på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

 

 

Diskussion

Välkommen att diskutera på Yggdrasil rf:s facebooksida.

  • Facebook