Den nordiska övervakningen av Islands luftrum ur svensk synvinkel

Publicerat 11 juni, 2012

11 juni 2012                              svenska/Sverige                             Dagens Nyheter

Dagens nyheter rapporterar om hur Island begärt hjälp med att övervaka sitt luftrum av de övriga nordiska länderna. Saken diskuterades av de nordiska regeringscheferna på ett av de återkommande nordiska statsministermötena. Island saknar eget försvar och sedan USA år 2006 flyttade bort sin militärbas från Island har Norge och Danmark delat på ansvaret. Nu diskuteras även Sveriges och Finlands deltagande i Islands försvar bland politiker och allmänheten i media.

Nordiskt försvarssamarbete om Island

– Inget beslut är fattat än men vi hoppas på Sveriges och Finlands medverkan, sade Islands statsminister Johanna Sigurdardottir till TT när det nordiska statsministermötet avslutades på måndagen på en fjälltopp med utsikt Tromsö och halva Nordnorge.

Island har inget eget militärt försvar och hittills är det Natoländerna Norge och Danmark som delat på bevakningen efter det att USA drog tillbaka sina flygstyrkor från Island 2006. Men det är känt att dessa länder gärna ser ett större engagemang från övriga Norden.

Finland är redan igång med att debattera omfattningen. Det talas om en tre veckors tjänstgöring år 2015 med fyra deltagande F 18 Hornet-stridsplan. I Sverige har det varit tyst. Men nu tänker statsminister Fredrik Reinfeldt lyfta frågan.

Han vill dock inte ange någon tidsplan för beslut med hänvisning till samtal med de övriga riksdagspartierna.

– Det gäller nu att i lugn och ro prata med de övriga partierna, till exempel Socialdemokraterna, för att nå ett beslut som har bredast möjliga underlag, säger Reinfeldt till TT:s utsände.

Läs hela artikeln på dn.se

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera innehållet i denna artikel med andra yggdrasilanvändare.  Eller länka denna artikel på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

Välkommen att diskutera på Yggdrasil rf:s facebooksida.

  • Facebook