Fördelarna med nordiskt försvarssamarbete ur finländsk synvinkel

Publicerat 11 maj, 2012

11 maj 2012                                 svenska/Finland              Hufvudstadsbladet

En insändare på Hufvudstadsbladet lyfter förtjänstfullt fram en del av de fördelar som Finland kunde tänkas ha med ett nordiskt försvarssamarbete. Yggdrasil efterlyser allmän samnordisk diskussion om nordiskt försvarssamarbete med deltagare från allmänheten från samtliga nordiska länder. Att man har kunskap om de olika nordiska ländernas försvarspolitiska bakgrunder är nödvändig för en öppen och insiktsfull diskussion.

Vill Sverige ge tillbaka för Hornet-affären?

Allianser Varför är det alltid så svårt att etablera institutionellt nordiskt samarbete trots alla vardagliga kontakter? Nyligen blev vi igen varse om detta då Sveriges nya försvarsminister Karin Enström gästade oss. Hennes besök väckte ingen större uppmärksamhet. Märkte inte att Hbl ens noterade besöket.
Ändå kom Enström med ett barskt budskap. Sverige vill inte ha en militärpakt med Finland. Man vill samarbeta militärt med många länder och inte speciellt med ett land, uppgav hon.
Ingalunda vill Sverige ge igen för Hornet-affären? Enströms värd, försvarsminister Stefan Wallin, hade inte avvikande åsikt i tv-sekvensen från besöket. Måntro Enström har svenska regeringen bakom sig?
En militärallians mellan våra länder har många gånger, från och till, varit aktuell. Ibland under högdramatiska förhållanden. Om vi före krigen haft en allians hade Finland kanske kunnat undvika krigen.

Läs mera på hbl.fi

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera innehållet i denna artikel med andra yggdrasilanvändare.  Eller länka denna artikel på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

Välkommen att diskutera på Yggdrasil rf:s facebooksida.

  • Facebook