Finländsk ledarskribent gör en analys av Finland geopolitiska läge – hur inverkar det nordiska säkerhetspolitiska samarbetet?

Publicerat 12 mars, 2011

12 mars 2011                           svenska/Finland                      Hufvudstadsbladet

Hufvudstadsbladets ledarskribent Yrsa Grüne gör en analys av Finlands geopolitiska läge i ljuset av de fundamentalt olika säkerhetspolitiska vägval som man gjort i väst och öst.  Finlands förhållningsätt till det nordiska försvarssamarbetet präglas av dess geopolitiska läge.

Politikernas selektiva hörsel

Det finns inga planer på att Finland ändrar på sitt försvarskoncept. Utgångspunkten är fortfarande ett territorialförsvar. Samarbete med Norden, EU och Nato utesluter det förstås inte.

I det finländska konceptet – att hela landet ska försvaras och att försvaret ska vara trovärdigt – är besluten politikernas, eftersom de sitter på skattekistan. Men då de gör sina bedömningar borde de inte bara blicka inåt mot garnisoner och antalet män och kvinnor i reserven. De borde också titta ut över de territoriella gränserna. Där ligger de övriga nordiska länderna, resten av EU-familjen och Nato samt naturligtvis Ryssland. Men faktiskt många fler.

Finlands geopolitiska läge är delikat. I länderna västerut – EU och Nato – minskar försvarsanslagen och allt fler går in för färre soldater och större inriktning på krishantering. I öster ökar Ryssland, Indien och Kina sina försvarsanslag – men inte med tanke på krishantering, utan för att stärka sin egen militära slagkraft.

Läs mera på HBL.fi

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera innehållet i denna artikel med andra yggdrasilanvändare.  Eller länka denna artikel på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

Välkommen att diskutera på Yggdrasil rf:s facebooksida.

  • Facebook