Arktis kommer närmare Norden i takt med att isen smälter – vilka är de säkerhetspolitiska utmaningarna?

Publicerat 9 oktober, 2009

nionde oktober 2009             svenska/Finland                       Hufvudstadsbladet

Ledarskribenten Yrsa Grüne vid Hufvudstadsbladet lyfter fram en hel lista med säerhetspolitiska utmaningar i Östersjön och arktis som berör samtliga nordiska länder. Det gäller att hitta gemensamma lösningar på dessa utmaningar.  Alternativen att välja mellan minskar i takt med att man förhalar diskussionen kring gemensamma lösningar.

Arktis är närmare än vi tror

Det finns en oroväckande tendens inom finsk politik att betrakta projekt och beslut som har en anknytning till säkerhet ur ett enögt perspektiv. För att få – eller ge – en helhetsbild är detta inte nog.

Ta den kontroversiella gasledningen från Ryssland till Tyskland som exempel. Ryssland gör ingen hemlighet av att Nord Stream är ett verktyg för att lyfta landet tillbaka till en stormaktsposition.

Läs mera på HBL.fi

Tryck på länken till Yggdrasils eget diskussionsforum på Facebook för att diskutera innehållet i denna artikel med andra yggdrasilanvändare.  Eller länka denna artikel på Facebook och/eller andra sociala medier enligt eget önskemål genom att välja forum bland genvägarna nedan.

Diskussion

Välkommen att diskutera på Yggdrasil rf:s facebooksida.

  • Facebook